Off page seo factoren

Off-page SEO factoren

Zogenaamde off-page SEO factoren zijn alle zaken die van invloed zijn op de vindbaarheid van uw website maar zich buiten uw domein afspelen. Dit zijn vaak externe links, mentions of profielen op Social Media en forums.

Wat kunt u hier op deze pagina vinden:

 • Welke off-page factoren kennen we
 • Waarvoor ze belangrijk zijn

Backlinks

Onder backlinks verstaan we verwijzingen in tekst/afbeeldingen naar uw eigen website. De hoeveelheid én kwaliteit van de links die naar uw website verwijzen zijn hier van belang. Backlinks zijn een van de krachtigste factoren voor rankingverbetering, vooral als deze afkomstig zijn van gerespecteerde en relevante sites.

We herkennen verschillende soorten backlinks / vermeldingen

 • Gastblogs/artikelen
 • Merkvermeldingen en mentions
 • Forum postings
Groeiend aantal backlinks in 2024

Gastblogs en artikelen

Het publiceren van gastblogs op relevante en gerespecteerde websites kan helpen om backlinks te verkrijgen, uw merkbekendheid te vergroten en uw bereik te verbreden.

Merk vermeldingen / mentions

Zowel gekoppelde als ongekoppelde vermeldingen (mentions) van uw bedrijf of merk kunnen de reputatie en de zichtbaarheid van uw website of webwinkel verhogen. Ongekoppelde vermeldingen worden soms ook door zoekmachines erkend als signalen.

Forum postings en community betrokkenheid

Actieve deelname aan relevante forums en communities kan helpen om je expertise te tonen en indirect verkeer naar uw website of webwinkel te leiden.

Domeinautoriteit

Vroeger kende we Pagerank, nu worden er vaak metrics gebruikt met namen als DomeinAutoriteit of PaginaAutoriteit of TrustScore. Met deze cijfers wordt er geprobeerd een cijfer te hangen aan aan de betrouwbaarheid van de website.

DomeinAutoriteit (DA)

Domeinautoriteit is een metric ontwikkeld door Moz die voorspelt hoe waarschijnlijk een website is om te ranken in zoekmachine resultatenpagina’s (SERPs). DA wordt gescoord op een schaal van 1 tot 100, waarbij hogere scores aangeven dat een website waarschijnlijker hoog zal ranken. De berekening van DA is gebaseerd op meerdere factoren, waaronder:

 • Linkprofiel: Het aantal backlinks en de kwaliteit van de websites die naar de domein linken.
 • Root domains: Het aantal unieke domeinen dat naar de website linkt, wat kan helpen om de score te verhogen.
 • Linkkwaliteit: Niet alle links zijn gelijk; links van hoge autoriteitssites hebben meer gewicht.

Trust Score

Trust Score, vaak gebruikt door tools zoals SEMrush en Majestic, geeft een indicatie van de betrouwbaarheid van een website op basis van de kwaliteit van de backlinks die naar het domein verwijzen. Het wordt meestal berekend door te kijken naar de kwaliteit van de links die een domein ontvangt. Factoren kunnen zijn:

 • De leeftijd van de domeinen die linken: Oudere domeinen kunnen meer vertrouwen opleveren.
 • De autoriteit van de linkende domeinen: Links van sterke, betrouwbare sites dragen meer bij aan de Trust Score.
 • De relevantie van de linkende domeinen: Links van domeinen binnen dezelfde industrie of niche worden vaak gezien als meer betrouwbaar.

Berekening van domeinautoriteit

De precieze formules voor het berekenen van Domeinautoriteit en Trust Score zijn niet openbaar, omdat ze eigendom zijn van de bedrijven die deze software aanbieden. Echter, ze gebruiken allemaal een combinatie van linkdata en andere meetbare websitekenmerken. Het is belangrijk om te onthouden dat deze scores relatief zijn en het best gebruikt kunnen worden voor het vergelijken van websites binnen dezelfde industrie of niche.

Social media signalen

De ‘aanwezigheid op’ – mentions op Social Media en de directe impact van social media op SEO rankings een veelbesproken onderwerp is, kunnen likes, shares en algemene zichtbaarheid op social media platforms helpen om de bekendheid van uw website te vergroten en indirect traffic en backlinks stimuleren.

Influencer marketing

Samenwerking met influencers om uw content te promoten kan helpen om een breder publiek te bereiken en meer natuurlijke backlinks te genereren.

Lokale SEO

Voor bedrijven met een fysieke locatie, zoals winkels of kantoren, omvat off-page SEO ook lokale vermeldingen in directories, het beheren van Google My Business, en het verzamelen van lokale recensies, die allemaal bijdragen aan lokale zoekresultaten.
Meer over: lokale SEO

Reviews en testimonials

Positieve reviews op externe websites zoals Google Reviews, en Trustpilot of Klantenvertellen kunnen helpen om vertrouwen op te bouwen. Daarnaast is er vaak een vermelding (link) richting uw website of webwinkel te vinden op deze pagina.

Conclusie

Door bovenstaande off-page factoren te optimaliseren of toe te passen, kan een website zijn autoriteit en reputatie verhogen, wat uiteindelijk leidt tot betere zoekmachine rankings en meer organisch verkeer. Daarnaast spelen overige factoren ook een rol: on-page seo factoren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *